Pokud se na vás lepí každý kilogram, jíte málo, cvičíte, a přece se vám nedaří držet hmotnost na uzdě, možná jsou spoluodpovědné i bakterie ve vašem střevě.
Na vině mohou být střevní bakterie, důležitý mikrobiom
Střevní bakterie a mikroorganismy, které přirozeně osidlují tlusté střevo, mají výrazný vliv na naše zdraví. Ovlivňují také náš metabolismus a schopnost regulovat tělesnou hmotnost ve zdravém rozmezí. Vědci zveřejnili studii týkající se této souvislosti v magazínu Americké společnosti pro mikrobiologii mSystems.
Ve střevě máme obrovské množství mikroorganismů (střevní mikrobiom), které si žijí „vlastním životem“. Jejich složení je různé a liší se nejen od jedince k jedinci, ale také během života. Ovlivňuje je strava, fyzická aktivita, spánkový režim a jiné faktory životního stylu. Je důležité mít ve střevě „správné“ složení mikroorganismů, protože v takovém případě posilují naši obranyschopnost, napomáhají fyzickému i psychickému zdraví.
Cvičíte, běháte a pořád nehubnete? Jak by měl vypadat trénink ženy, chcete-li vidět výsledky – vysvětluje kondiční trenér
Která z nás by netoužila shodit nějaké to kilo nebo zpevnit, že? A přestože se snažíte a cvičíte, pořád to nějak nejde? Možná děláte také tyto chyby, na které upozorňuje odborník. Čtěte s námi, na naše nejčastější dotazy odpovídá kondiční trenér.
Je klíčem změna mikrobiomu?
Hlavní autor zmíněné studie Dr. Christian Diener z Institute for Systems Biology v Seattlu tvrdí, že mikrobiom ovlivňuje schopnost zhubnout, respektive může být příčinou neschopnosti hubnout. Na základě těchto závěrů tvrdí, že by mohlo být možné změnou mikrobiomu pomoci obézním pacientům.
Dr. Diener zkoumal údaje od velkého množství lidí, kteří se zúčastnili intervenční studie zaměřené na životní styl. Intervence spočívala v poradenství prostřednictvím odborníka, který účastníkům studie doporučoval konkrétní zásahy v oblasti výživy a životního stylu.
Které geny rozhodují
Vědci se zaměřili na skupinu 48 účastníků, kterým se podařilo zhubnout více než 1% tělesné hmotnosti měsíčně v období 6-12 měsíců. Výsledky srovnávaly se skupinou 57 účastníků, kteří nezhubli. U zúčastněných osob vědci zkoumali genetický materiál ze vzorků stolice a také různé parametry v odběrech krve.
Následně zohlednily věk, pohlaví a výchozí hodnotu BMI. Identifikovali 31 funkčních metagenomických typů spojených se ztrátou tělesné hmotnosti. U lidí, kterým se nepodařilo zhubnout, byla zaznamenána zvýšená schopnost bakterií štěpit škroby. Naopak u těch, kteří zhubli, byly odhaleny geny umožňující rychlejší množení bakterií a tvorbu buněčné stěny.
„I před uskutečněním této studie jsme věděli, že složení střevních bakterií je u obézních lidí jiné než u neobézních. Teď už víme, že v pozadí je odlišná skupina genů kódovaných bakteriemi, které ovlivňují regulaci tělesné hmotnosti,” uvádí Dr. Diener.
Způsob je důležitý
Pokud hubnete, není proto jedno, jakým způsobem hubnete. Velkou roli v tom hraje kvalita vašeho střevního osídlení. Dr. Diener upozorňuje, že faktory ovlivňující vznik obezity nejsou tytéž, které ovlivňují úspěch hubnutí při změně životního stylu.
Je známo, že změnou skladby stravy umíme ovlivnit i složení střevního mikrobiomu. Proto do svého jídelníčku zařaďte dostatek vlákniny zejména v podobě zeleniny, celozrnných obilovin a ovoce. „Správné“ bakterie mají rády i fyzickou aktivitu a přiměřené množství pravidelného spánku. A samozřejmě jim škodí stres, proto pokud je to možné, slevte ze svých představ o ideálním životě a zařaďte neutrál.