Smích miminka je ten nejkrásnější zvuk na světě: Víte, kdy už děťátko rozesmějete i na počkání?

Za několik let budeme vždy s úsměvem na rtech vzpomínat na to, jak se naše děti smály, když byla malá miminka. Na tom upřímném chichotu je něco chytlavého, kvůli čemuž se vždy rozcitlivíme a vyvolá to v nás ty nejkrásnější pocity. Tušíte však, od kterého momentu umíte ve vašich děťátku vyvolat smích a potěšit se jejich úsměvem?
Poprvé se zasměje kolem čtvrtého měsíce
Dětská lékařka Tiffany Kimbrough pro Romper.com vysvětlila, že dětičky se začínají smát zhruba ve čtvrtém měsíci. Pro rodiče je to jeden z důležitých milníků, proto se na něj tradičně soustředí. Smích přichází kolem tohoto období, takže některé dětičky se mohou rozesmát dříve, jiným to trošku potrvá.

Je také třeba vysvětlit, že byste měli rozlišovat úsměv od smíchu. Úsměveček totiž bude zdobit tvářičku vašeho miminka podstatně dřív. Ale až po čtyřech měsících přichází i hlasitý smích. Ten může v začátcích bavit nejen vás, ale také dětičky. Když navíc uslyší tento nový zvuk, bude je to bavit natolik, že ho budou dokola opakovat. A tím začíná krásná éra upřímného miminkovského smíchu.

Od pololetí se baví na okolních podnětech
Ze začátku se dětičky smějí jen tak, bez příčiny. Nedokážou ještě rozlišovat, co je směšné a kdy by měli zareagovat takovýmto způsobem. To přijde až o dva měsíce později. V roce 2017 zveřejnili v magazínu Scientific American Mind studii, podle které začínají drobečci zpracovávat informace kolem sebe kolem šesti měsíců. Tehdy si všimnete, že se už dokážou rozesmát na počkání.

Přesně totiž reagují na okolní podněty, které pro ně začínají být směšné. Takže když je polechtáte nebo uděláte na nich legrační grimasy, zaručeně to už spustí jejich upřímné zasmání se. A od tohoto momentu už můžete spustit jejich upřímný smích na počkání.

Je problémem, když se začne smát později?
Kimbrough se také ptali na to, zda je důležité sledovat, kdy se děti začínají smát. Upozornila na to, aby se příliš nestrachovali, pokud se to jejich dětem nepodaří ve čtvrtém měsíci. Každé děťátko je jiné, proto byste měli trpělivě čekat a ne se vázat na nějaký časový údaj.

Mnohem důležitější je sledovat jejich jemnou motoriku a vývoj v tomto směru. Tam mohou být výrazně zpoždění problematičtější než pozdější smích. Stačí chvilku počkat ai vy se už zanedlouho můžete potěšit z této roztomilosti. Kdyby to přece jen trvalo dlouhou dobu a ani za několik měsíců by nepřicházel žádný posun, promluvte si o tom v poradně s pediatry.

Pozor, nedostatek smíchu může být symptomem vážného onemocnění
Dětská lékařka upozorňuje na to, že bychom měli sledovat i frekvenci, jak často se miminko směje. Smích se totiž může objevit ve čtvrtém měsíci, ale pak to může být jen výjimečné a drobečci dokonce nereagují ani na vaše podněty. Tiffany Kimbrough upozorňuje, že tehdy by nedostatek smíchu mohl signalizovat jeden z prvních symptomů autistického spektra. Pokud se k tomu přidruží i další náznaky, měli byste o tom promluvit s odborníky.

Portrait of an adorable baby boy bonding with his mother at home

Těžké formy autismu se projevují již v útlém dětství. Co je autismus? Jaké znaky je třeba si všímat na dítěti? O svůj příběh se s námi podělila maminka a na nejčastější dotazy odpovídá psycholožka a dětská psychiatrička zase v úvodu připomíná potřebu neustálého zkvalitňování jejich života.
Většinou je to také neschopnost komunikace s okolím a dětičky mohou působit tak trochu jako malí introverti. Všechny tyto věci totiž mohou naznačovat, že nedokážou navázat dostatečný sociální kontakt se svým okolím. Americká pediatrička proto doporučuje sledovat dítě, protože to může opravdu v mnoha ohledech pomoci při včasné diagnostice, ale jistě se neupínejte jen na jeden přesný časový údaj, kdy by se to mělo stát.